Sikkről, stílusról - spiritusszal. Bio, Kontakt, Jegyzet, Fenomén, Objet de l'Obsession, C'est l'Allure.


2010/01/20

A saját orra után megy


(Adaptáció a magyar Marie Clair Randevú sorozatából, Winkler "csoda" Nóra tolmácsolásában. Trunkó Bálint aprócska fotója, Békefi Zsóka alapozója és szakértelme.)

Zólyomi Zsolt az egyetlen orr, vagyis parfümőr Magyarországon. Versailles-ban, a luxuskozmetikumok világhírű francia iskolájában végezte el a Fragrance Academy parfümkészítő mesterkurzusát. Azóta készíti saját parfümkreációit.





Becsukott szemmel állok, és az orrom előtt elhuzigált papírcsík illatáról meg kell mondanom, mi jut eszembe. Van, amelyik olyan, mintha csíkos napernyő alatt a tengerparton figyelnéd a szelet, van, amelyik a töppedő szőlőszemeké, van, amelyik a még meleg sütemény illata, ahogy a vaníliás cukor szálldos rajta, és volt egy, amelyet hosszasan szagolgattam, mire beugrott, hogy mire emlékeztet. A Szerb utcai ortodox templomban érezni ezt a sűrű nedvességet, ahogy a tömjén már beivódott a fába. „Jó! – mondja Zsolt –, ennek Éjféli mise a neve.” Odavagyok. „Ezeket az illatokat és azokat az alapanyagokat, amelyekből saját parfümöket keverek, nem lehet egy napon említeni a mindenki által ismert kölnikkel – folytatja. – Az alapanyagárak mutatják a legjobban az arányt: 130 euró az alja, és 150 ezer a teteje.” Zsolt már kiskorában élénken szaglászott, de csak később jött rá, hogy ez több egy szokásnál. Azt mondja, ma már bárkiről „le tudja kapcsolni” a parfümjét, és képes az alatta lévő igazi, saját testillatát megérezni. Ezt elég zavarba ejtő hallani, hiszen más szagunk van, ha éppen szerelmesek vagyunk, izgulunk, vagy ha bánt valami. Zsolt bizalmasan kezeli a megérzéseit. Amikor személyre szóló parfümöt kever, hónapokon át tartó folyamat veszi kezdetét. Az illattanácsadás jóval rövidebb. „Általában kitöltetek egy tesztet, de ez csak időhúzás. Amíg válaszolnak, figyelem, szagolgatom őket, szinte mindegy is, mit felelnek a kérdésekre. A feleségeiket küldő férjek persze aggódva kérdezik, milyen közelről fogom körülszaglászni az asszonyukat” – mondja nevetve. Az illatok komplex emlékeket hoznak vissza, gondoljunk csak a nagyszüleink lakására vagy az első szerelmünk illatára. „A szagemlékek az agyban ott tárolódnak, ahol az anya-gyerek kapcsolat, az érzelmek vagy a szexualitás, és ahol a hosszú távú memória is »bekapcsol«. Szoktam járni idősek otthonába. Olyan illatokat szagoltatok az ott élőkkel, mint például az istállóé vagy a rozsdás vödörben álló vízé. Minap egy 103 éves bácsinak megelevenedett egy hároméves kori emléke. Ez testvérek között is százévnyi idő. A gondozóik ilyenkor fontos információkat tudnak meg róluk.” Létezik fájdalomcsillapító illatkeverék is, amely a fogászatban jön jól, de arra a kérdésre, hogy mi lenne, ha karácsonykor csak szagolgatnánk egy bejglikeveréket ahelyett, hogy négy rudat megennénk naponta, sajnos azt mondta: a gyomrot nem lehet becsapni.

Nincsenek megjegyzések: