Sikkről, stílusról - spiritusszal. Bio, Kontakt, Jegyzet, Fenomén, Objet de l'Obsession, C'est l'Allure.


2010/04/28

Önmegvalósítás alapfokon 1. - A "modern betegségekről"



Photobucket






Ma egy amerikai érdekeltségű gyár HR igazgatójával készített interjúmból szeretnék közölni egy részletet. Borzasztóan frappáns gondolatok.


Az ifjúság „modern betegségei” mint például az MSN, a túl sok Tv, az Internet, mikor fog lemorzsolódni? Elképzelhető, ha mindenki saját maga megvalósításán fog dolgozni, akkor már nem lesz ilyen „pótszerekre” szükség?


Egész egyszerűen ez a lelki és szellemi tespedtség, amelyre a környezetünk a mai világban nevel minket, bizonyos csoportokat (legalábbis az ifjúság nagy részét) egy idő után alkalmatlanná vállnak a túlélésre. Csak az képes a túlélésre, aki képes tanulni, küzdeni, vannak megküzdési stratégiái, aki képes konstruktívan gondolkodni, akinek vannak Céljai. Egy idő után kikopik ez a réteg. Aki tovább akar élni és van benne Kraft, az elkezdi egész egyszerűen önmagát fejleszteni. S ezért ketté fog válni ez a csoport. Akárcsak az evolúcióban. Azaz élőlény, amely nem képes erőt felmutatni, nem fizikai, hanem leginkább tudati és lelki erőt, úgy gondolom, 200-300 éven belül lemorzsolódik. És marad egy magasabb szellemi síkon mozgó csoport.


Nem hiszek abban, hogy a fizikai erőből létezik fejlődés. Nem. A tudati fejlődés az ami előre visz. És az érzelmi fejlődés, az érzelmi intelligencia is nagyon fontos. Fontos hogy túl tudjunk lépni a saját előítéleteinken, és egy a földön fekvő emberhez odalépve meg tudjuk adni a választás szabadságát, vagy a tapasztalás szabadságát magunknak: hogy megtehetem, hogy megvizsgálom: ez az ember részeg, vagy cukorbeteg. De a cél szempontjából teljesen mindegy, mert egy részeg sem fekhet az utcán. Ő sem feküdhet az út célén. Amikor már ezeken túllépünk, akkor leszünk igazán szabadok.
Egy pszichológus mondta talán, hogy az embernek kétféle szabadsága létezik: szabadság valamitől, és szabadság valamire. Nekem ez a kedvenc mondásom.


Szabadságom van arra, hogy döntök. Szabadságot jelent bizonyos béklyóktól, terhekről, és az ember inkább olyan terheket vegyen fel, amiket akar többnyire, mert az élethelyzetek úgyis tesznek ránk olyan terheket, amiket viselni kell.


Szép Napot!
Az'Allürista

Nincsenek megjegyzések: