Sikkről, stílusról - spiritusszal. Bio, Kontakt, Jegyzet, Fenomén, Objet de l'Obsession, C'est l'Allure.


2010/11/19

STÍLUSESZENCIA

Szia Kinga!
Az elmúlt hetet azzal töltöttem, hogy rájöjjek mi a probléma a magyar divattal, azon belül is a szakma és a média kapcsolatával. Azonban mivel építő jellegű fejlemény nem született ezért szeretnék egy kisebb felmérést készíteni a szakma körében.


Szerinted, mi kell ahhoz, hogy a magyar nők és férfiak igazán stílusossá váljanak?

Várom a kérdésre a válaszod minél hamarabb!
Salut,
Az’Allürista


Varázslat!

  Horvát Kinga vezető divatszerkesztő, InStyle


Tiszteljék a tradíciókat, de egyúttal felszabadultak legyenek, nyitottak az új felé, elfogadóak másokkal szemben, önállóak, saját egyéni elképzeléseik legyenek, terveik, lehetőségeik, szabadnak érezzék magukat. És most nem írtam le, hogy milyenek ne legyenek, mert az ebben mind benne van:) A stílus maga az ember, még ha ettől a mondattól már viszketése van mindenkinek, (nekem is) akkor is:)

  Csajbók Mariann PR menedzser és stílustanácsadó, LanceCom



Én csak stílusosan azt válaszolom: olvassák még többen a magyar Marie Claire-t! Mi azon dolgozunk, hogy a magyar nők és férfiak igazán stílusossá váljanak!

  László Kriszta főszerkesztő, Marie Claire



Elsősorban úgy gondolom, ahhoz, hogy a magyar nép stílusosabb legyen, kell egyfajta "intelligencia". Nem azt értem ezalatt, hogy bújniuk kell a divat és az öltözködéstörténeti könyveket, vagy a divatmagazinokat. Intelligencia alatt egyfajta nyitottságot értek az esztétikus öltözködés igénye iránt. El kellene fogadni, hogy a ruházkodásnak nem csak funkcionális szerepe van a 21. században (már elég rég óta nem!!!). Meg kellene érteni, hogy a stílus valóban nem a pénzről szól (mondhatnám azt a közhelyt, hogy turkálóból is föl lehet jól öltözni, de ez valóban így van).
Múlik még az adott ember ízlésvilágán... Ami Magyarországon gyakran nem túl jó... Azt gondolom, hogy az ízlés tanítható, irányítható... Ha valakinek igénye van arra, hogy jól öltözzön, és tisztában van azzal, hogy saját maga nem birkózik meg ezzel, el kell fogadja egy szakember tanácsát....
Kell még az , hogy az emberek elfogadják azt, hogy gyakran nem jó az a kép amit magukról kialakítanak... Minden ember másképp látja saját magát, mint a környezete, és ez gyakran súlyosan eltér egymástól. Kell egy egészséges önkritika, ami szerintem hiányzik nagyon sok emberből.
Sok minden közrejátszik abban egyébként, hogy az ember elveszíti az érdeklődését és az igényét az ízléses külső iránt. Szerintem ennek van társadalmi, gazdasági oka, aminek nehézségei miatt hazánkban az emberek depresszívek, érdektelenek...

  Kiss Márk divattervező – A Divatkreátor versenyzője



A legegyszerűbb válasz, amit saját és Koppenhága példáján közvetíteni szeretnék, hogy szűnjenek meg a rossz, csili-vili, flitteres feliratos boltok!!! Koppenhágában nincsenek rossz boltok!!! Nincsenek ízléstelen flitterek, csillagok!!! Stb!!! Ez az anyagi része a dolognak!
A mentális része az lenne, hogy ha nem lenne az az emberek fő foglalkozása, hogy beszóljanak és kiröhögjenek másokat. Sokkal könnyebben élhetne mind a két oldal - az, amelyik próbál merészebb lenni és individualista, és az, amelyik kiröhögi.
Szerintem ez a kettő legnagyobb probléma Magyarországon!
Ja, még szerintem a hungarian celebrity-k... csomó csaj felnéz rajuk, ők viszont pink jogging nadrágban vannak! Érted?

  Igor Deseatnikov divatszerkesztő, Joy



Egyedül a vágy, hogy stílusosak legyenek. Amíg nincs igény a stílusosságra, addig nincs vágyuk az az embereknek.

  Bak Kyra divattervező, A Divatkreátor versenyzője



Mindenféleképpen elegendő pénz, amit félre tudnak tenni, hogy adni tudjanak magukra. Mert persze, nem muszáj drága dolgokat venni, de az olcsóbb darabokhoz is kell pénz.



  Szűcs István modell, a LIST Magazine exfőszerkesztője 






Salut,
Az'Allürista
(A hét elején több magyar divatiparbeli 
személyiség - akit meg mertem környékezni, 
vagy már ismertem - a fenti levelet kapta, 
azonban válasz pusztán az egyharmadától érkezett. 
Ha továbbiakban kapok, azt örömmel közzéteszem, 
és ígérem, az én véleményem sem fog lemaradni!)

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Kedves Allürista!

Én a magam részéről leginkább Kiss Márk divattervezővel értek egyet, de Kyrának is igaza van.

A kérdés csak az, hogyan tudnánk felpiszkálni ezt a vágyat a magyar emberekben a STÍLUS iránt....hiszen a stílus olyan sok mindent magában foglal.Talán előbb BELÜL kellene némi-nemű stílusjegyet elültetni az emberfőkben.Mert szerintem a STÍLUS belül dől el alapjában.... Magyarországon az emberekkel BELÜL van baj.....elsősorban.
....és ez már talán szociálpszichológiai kérdés..sajnos!
Torma Mária leendő stylist