Sikkről, stílusról - spiritusszal. Bio, Kontakt, Jegyzet, Fenomén, Objet de l'Obsession, C'est l'Allure.


2011/11/22

HIDEGFRONT HELYETT MELANKÓLIA?


TUDÓSÍTÁS A FASHION VIDEO FESTIVAL ELSŐ NAPJÁRÓL



Ács Zoltán, Stefan Siegel, Baksa Zsófi, Abodi Dóra és Oltai Kata

Az év egyik fenomenális rendezvényéhez mérten fenomenális késéssel vette kezdetét ma, a Fashion Video Festival a Deák Ferenc téri Design Terminál bauhaus épületében, ahol nem csak a szervezők andalogtak még kényelmesen a meghirdetett időpont után fél órával, de a foghíjas vendégsereg is.
Igaz több tavalyi résztvevő is a fülembe súgta, hogy az előző évben „sokkal többen voltak”, mégis mire Abodi Dóra, Baksa Zsófi a FVF alapítóiként, Oltai Kata, mint a FVF kurátora, valamint Ács Zoltán a Design Terminál frissen kinevezett vezetője, és Stefan Siegel a Not just a label alapítója a mikrofonokhoz léptek már képviseltette magát a hazai divatipar éllovasainak nyitottabb negyede. Hogy a másik háromnegyed éppen mit csinált, vagy miért maradt távol (talán a szervezők ambivalens személye miatt?), arra választ nem találtam, azonban remélem, ha egy pillanatra is, de rátekintenek az elkövetkezendő napok mérkőzéseire, ahol a divatipar jövendő generációinak tagjai versengenek egymással – az egyetlen olyan hazai rendezvény keretein belül, ami ténylegesen alkalmat is ad nekik erre.

A megnyitóbeszédek után bemutatásra került egy a nevezők munkáiból összevágott videó is, melyet igaz frappáns és hihetetlenül friss zene tálalt, mégis olyannyira elnyújtottá sikeredett, hogy a kevésbé türelmes nézőközönség – ülőalkalmatosságok híján – menekülőre fogta az utat, leginkább az állófogadás színtere felé. Igaz jobban is tették, ugyanis az alkalmatlanul megválasztott galéria miatt a japán fogásokért, vagy egyszerűen egy pohár pezsgőért szó szerint verekedni kellett, ugyanakkor bízom abban, hogy nem csak a korgó gyomrukra, de a vetített montázs hangulatelemeire is figyeltek.
Már most, a rendezvény első napján, amikor még a bennfentes szakma is pusztán ízelítőt kaphatott a pályamunkákból kitűntek azok a stiláris nyomvonalak, melyekre a fotósok, stylistok ráléptek – leginkább a melankólia: a kimerevített pózok együttese, a trash, a depresszió és a halál metamorfózisa.

Hogy hogyan látja a mai magyar vizuális valóságot a kor fiatal generációja, az az elkövetkezendő két napban kerül élesebb megvilágításba – a Fashion Video Festival szervezőinek köszönhetően.
Tessék meglátogatni.


Üdv,
Az’Allürista

Nincsenek megjegyzések: