Sikkről, stílusról - spiritusszal. Bio, Kontakt, Jegyzet, Fenomén, Objet de l'Obsession, C'est l'Allure.


2012/04/01

Variációk egyediségre

KRITIKA/TESZT 

                                                      Stílust kevésbé még sohasem jelentett az elmúlt évtizedekben a pénz, mint a napjainkban, s ahhoz, hogy ehhez a megállapításhoz bárki is eljusson, elég belesnie a belváros legcoolabb helyeinek egyikébe, ahol omladozó falak, de minimum levert vakolat tövében szórakoznak a kifejezetten divatos körökben mozgó fiatalok - az enteriőr rothadó esztétikájához hasonlóan szakadtan, kopottan, mégis határozottan stílusosan. Hogy rejtőzködnek-e inkább, vagy lázadnak, az nem számít, azonban egy biztos: szembemennek mindazzal, amit a nemzetközi kifutók diktálnának, s saját individuumuknak megfelelően alakítják ki inkább horizontálisan, mintsem felülről leszivárgó trendek befolyására a saját megjelenésüket. Ciki a glamour, divat az anti-divat, s most, hogy az egész ország turkálókban kotorászik – ki jobb híján eredetibbért, ki pénz híján olcsóbbért – éppen időszerű volt, hogy a Fashion Guide szervezésében létrejött Az Év Üzlete-díj szavazólapjaira két vintage ruhákkal spekuláló üzlet is felkerüljön. Míg az egyik ereje teljében, addig a másik téli álmában. 

Jelölni a Retrock Deluxe-ot alapvetően egy felelőtlen döntés volt még az én részemről is, aki voksát hírek és távoli impressziók hatására tette, holott a bánatát a Henszelmann utcára hányó kis üzlet kriptahangulatát nem hogy az első, de még a negyedik látogatásomra sem tudta feloldani még a szomszédos Károlyi kert gyerekzsivaja sem. Míg az első két alkalommal kétség kívül be tudott csalogatni az újdonság varázsa (a külvilágtól elvágó borotvapenge ajtókilincs, a termékekkel telezsúfolt látványos kirakat), addig a harmadik látogatáskor ennek szertefoszlásával már kifejezetten zavaróvá vált a halotti csendben recsegő parketta, a félhomályos, sötét enteriőr. A vitrinüveges pult mélyén megannyi izgalmas ékszer lapul, azonban megközelítésük edzett akaratot és villámháborús stratégiát igényel – hogyan lehetne a legkevésbé feltűnően megtekinteni őket, anélkül hogy megzavarnám az eladólány melankolikus meditációját, aki valószínűleg unalmában már a nyitáskor kilépett a testéből, s lépek ki én is az üzletből, várja csak egyedül az Úrjézus eljövetelét. Menet közben még morgok pár percig a túlárazott termékeken, melyek különben igazán izgalmasak, a pulóverek extravagáns mintákkal halmozottak, a pólók figyelemfelkeltő nyomatokkal ellátottak, a kiegészítők pedig kétség kívül figyelemfelkeltőek – az ékszereken túl kiváltképp a vintage hátizsákok.
Hogy miféle trauma ütötte a Retrock Deluxe-ot kómába arra én választ nem találtam, azonban értehetetlennek tartom azt az érdektelenséget, melyet a tulajdonos üzlete felé, és annak online kommunikációja felé fordít, kiegyensúlyozatlanul hagyva mindezt másik boltjával, a Ferenczy utcai Retrockkal, mely vintage ruhák széles választékát kínálja nőknek és férfiaknak egyaránt, egy sokkalta humorosabb, gazdagabb és változatosabb koncepcióban. Összességében átlagolva 6,33 pontot adtam, a minőségre és az arculatra egyenként 7-et, a motiválatlan kiszolgálásra (melyért ismét hangsúlyozom a munkáltató, és nem a munkavállaló a felelős első sorban) pedig 5-öt.


A Retrock koncepciójához hasonló irányelveket fogalmaz meg a Dohány utcai Szputnyik maga is, azonban egy jóval szemléletesebb és ízletesebb formában – ezt tükrözi vissza már az abszurd hatású névválasztás maga is, mely még azokból is egy tréfás-groteszk nosztalgiát vált ki, akik nem hogy az első szovjet űrszonda kilövését nem élhették át, de még a rendszerváltás előtti éveket sem – pontosan így vagyok ezzel én magam is. Rendszerváltás ide, vagy oda: a tulajdonosok öltözködési esztétikája csak bujábbá válhatott a keleti blokk legvidámabb barakkjából való távozás után, melynek gardróbját a mai napig folyamatosan evakuálják a feledés elől. Egzotikus ízlésüknek levét isszák üzletüknek köszönhetően – jóízűen és mosolyogva, s ez a derűs hangulat pedig egyértelmű szervezőereje a Szputnyiknak, nyilvánvaló eklektikus retróérzeten túl.
A fehér falakról pólók lógnak, mentükön fogasok, rajtuk rapszodikus ritmusban őrült ruhák állnak, melyek közül némelyik több mint húsz-harminc éves. A vásárlókat megannyi ereklye is várja szétszórva az üzlet földszinti terében és két galériáján, melyből egyet kizárólag a férfiak számára alakítottak ki olyannyira vonzó termékekkel – vicsorgó agyaras pólókkal, bőrkabátokkal és ballonokkal, megannyi inggel -, hogy egy bőrdzsekit még nekem is el kell tetetnem, szerelem első látásra, kiváló áron.
Ha a Szputnyik látványos kirakattal nem is rendelkezik, a belvilági hangulat abszolút kárpótlás, mely pillanatok alatt eluralkodik a hétköznapokba belesavanyodott látogatón.
Vigyázat, csak ízléssel és stílusérzékkel rendelkezők számára! Arculat 8 ponttal, különösen a szóhagyomány útján terjedő légkör miatt, szerviz 9-el, minőség 7-el, átlagosan: 8,00 ponttal.



DÁVID MÁTÉ - 
Az'Allürista

Nincsenek megjegyzések: